Oikaisuni hiilijalanjäljestä

30.05.2009

Suurin osa ihmisistä, poliitikot ja toimittajat mukaan lukien, on ymmärtänyt väärin hiilijalanjäljen. Helsingin Sanomien kuukausiliitteen viimevuotinen iso hiilijalanjälkijuttu oli asiaa ymmärtämättömän toimittajan mestarinnäyte. Hiilijalanjälki syntyy hyvinvoinnin tuottamisen ja köyhyyden kitkemisen seurauksena. Sen koko itsessään ei kerro mitään. Kokoa pitää verrata sillä tuotettuun hyvinvointiin. Köyhimmissä maissa hiilijalanjälki on olematon, mutta ihmisten elinikä on tuskin 40 vuotta.

Kiinan ja Venäjän hiilijalanjälki on Ranskaan verrattuna 14 kertaa suurempi per tuotettu hyvinvoinnin yksikkö. Ranskan toiminta on tehokasta, Kiinassa ja Venäjällä se on tuhlailevaa alhaisesta kehitystasosta ja ydinvoiman vähyydestä johtuen. Haluatteko Te kehityksen lähtevän taaksepäin kohti Venäjää ja Kiinaa?

Toivottavasti ko. maat onnistuvat vähentämään resurssiensa tuhlausta ja nousevat Ranskan tasolle mahdollisimman nopeasti. Sillä välin Suomen ja Ranskan pitää kiivetä ihmisperheen portaikossa eteenpäin teknologiaansa jatkuvasti kehittäen. Kuorma-auton voi täyttää soralla ilman hiilijalanjälkeä - lapioiden. Ja köyhänä pysyen. Huomisen kauhakuormaaja tekee sen entistäkin nopeammin ja tehokkaammalla hiilijalanjäljellä. Taloudellinen kasvu tarkoittaa resurssien tuhlauksen vähentämistä.

Ranskan hiilijalanjälki on muuten vain puolet teollisuusmaiden keskiarvosta! Sen konseptin kopioiminen sellaisenaan olisi ratkaisu energiatehokkuuteen, mutta "väärin sammutettu, sanoi vihreä palopäällikkö".
Saksa tuulimyllyineen on 1,5 kertaa Ranskaa huonompi...

Lääkärit ja arkkitehdit eivät voi valehdella toisilleen potilaan tilasta tai rakennuksen lujuuslaskelmista. Politiikka on valtataistelua, jossa ideologia ohittaa analyysin.  Ihmisten pelottelu ja syyllistäminen sekä tietämättömyyden hyväksikäyttö ovat tehokasta vallankäyttöä. Mutta miten käy ongelmiemme ratkaisulle?!

Voltaire sen sanoi: "Politiikka on taitavaa valehtelua".

 

Takaisin edelliselle sivulle